Friday, January 9, 2009

ALHAMDULILLAH...

Assalamualaikum...


Salam pagi Jumaat...

Macam seme dah tahu...maklang dan paklang dah boleh senyum dah...rasanya satu batu besar dah diangkat dari bahu kami... Amin atas berkat doa seme teman2, Allah dah pun kabulkan apa jua permintaan kami... Especially to those who called maklang like Mak Teh Izzah, Mulan, Rina, Ummi, OO, and those who texted me like Cik Milah...thanks for the words of comfort. To PP...your comment was the first one that made me smile yesterday..betul tau...he..he...but the to the rest special thanks for being there...A friend in need is a friend indeed....thanks......And to Atok and Wan....our very2 special thanks for the solat hajat and Busu and Alang for your support all the way...(- Busu apa2 yang dah kena stop tu dah boleh proceed...he..he..buat ari ni eh...)May Allah bless all of you with good things in life and hereafter...Amin...
( Buat masa ni tak sempat nak komen seme...nak pi pasar jap..balik kang sambung komen...he..he..)
++++++++++++++++

Banyak sebab mengapa maklang bersedih sangat. Antaranya ialah nanti bila jauh, kesian kat suami tercinta tu sorang2 kat sana. Paklang memang tersangat rapat dengan anak2 ( and of cozlah isteri dia ni..he..he..), akan kesunyian. Memang dia akan mati kutu kalau budak2 ni tak ada. Memang kalau ada masa lapang kerja dia mengusik aje budak2 ni. Nak2 no.4 tu... Semalam dia dok takut2kan bujang sorang tu sampai melalak budak tu...Tapi kalau kita yang usik, dia tak kasi pulak...Lagi satu sebab...manalah nak makan...memanglah nanti banyak tempat nak makan, tapi of coz tak sama dengan makan kat rumah. Sebab tu maklang selalu masak, dia kata dah muak makan kat luar masa bujang..nasib baik tak muak masakan isteri!:)Nanti pulak setiap hujung minggu kena travel pergi balik. Pada maklang biarlah pendapatan tak banyak mana, asalkan kami berkumpul setempat...


Itu hal paklang, kalau maklang pulak, dengan pinggang yang dah tak berapa kuat ni nanti, agak payah nak melakukan kerja2 dengan cepat or driving in and out antar anak2 sekolah and also nak pergi ke KL driving on my own. Kalau 8 tahun dulu, masa kami duduk berjauhan tu, memanglah rasa pedih, tapi at least masa tu taklah kena sakit macam ni. Sekarang ni pun kalau malam selalu kena cramp. Tak tahu kenapa. Kejang aje, dan Paklang lah yang tolong urut2kan kaki ni sampai OK. Kalau tak, kenalah bujang yang buatkan nanti. Tapi masalahnya, bujang kalau dah tidur, nak kejut dia...Allahuakbar...payah betul...Mau maklang meraung sensorang, tengah2 malam tu... ( Maklang ni harap aje badan besar, tapi tak se tough ummi yang comel lote and Rina yang sentiasa bersemangat tu..)


Tapi yang benarnya...rindu wei...lebihkurang macam Neeza komen tulaa...tau2 sob sob aje tengah malam.... tu on my side...

Paklang pulak kata dia, tak ada kawan nak gaduh...baru sat ni bising dah...cepat ler...kata nak pi pasar 7:30..ni dah kol 8! saje je nak buat bising. Dia kata kalau tak otak tak kembang...sensorang lah katakan...


Oklah so much about that, kang ada yang menyampah pulak baca...

++++++++++

The pass two days, dalam pada maklang bersedih, sempat jugak maklang buat benda2 ni. Memang kena buat benda untuk nak menghilang kan rasa gundah gulana itu. Menjahit lah apalagi. Sempatlah siap 1-2 jahitan. Memang concentrate abis...











Ni Yana punya..InsyaAllah by this wiken ni maklang akan jahitkan jadik beg












Blur pulak gambar ni. Ini mak enon kat Singapore punya. Dia order sejak dari sebelum Raya puasa ari tu. Start nya dah lama, tapi tak siap2..Ni pun still in progress. Memang mak enon tak baca blog ni. Tapi mungkin anak sedara dia kat Kemaman baca kot. Nanti dah siap, maklang akan kirimkan ke Zarina kat Kemaman, InsyaAllah...











Yang ini Aishah punya. Itulah kalau tengah susah hati, banyak jugak dapat siap...tak mo pikir problem, so buat kerja lain betul2..nilah hikmahnya. Aishah nak balik 17.1 ni ke France. Ingat nak buatkan sambal kacang bilis jugak untuk dia...InsyaAllah..












Yang ini pulak nak dijadikan contoh untuk kelas maklang nak ajar petang ni. Patutnya pagi besok baru start, tapi sorang student ni tak boleh make it tomoro sebab ada kursus, so maklang buatkan khas untuk dia petang ni. Tak apalah sacrifice masa sikit untuk student...moga2 diberkati Allah..Lagipun kesian dah lama dia nak blajar..excited betu... Mulan and Asiah sekarang entah takat mana RE mereka...Ke simpan dalam kotak jer cik adek oi....:)

Kalau ada yang nak join, masih ada tempat kosong. Fee semua ada kami letakkan kat blog Ribbon Chanteq. Kalau nak join, telefon aja kami...


++++++++++++++++

Dalam pada bersedih tu, sempat jugak maklang mengekor paklang ke kebun getah yang nak di tanam semula. The ride to the kebun was like riding a rollercoaster. Almost all the way into the kebun, I covered my ears with my hands and closed my ears...Berdebak debuk jantung sebab ngerinya jalan atas jalan yang tak rata...Really bumpy you...mana tak nya, naik kereta2, bukan 4 wd. Takut...the car was on gear 2 sebab takut tayar tak cengkam and akan lekat dalam lumpur. Maya was enjoying sebab dia sukalah terhenjut2 tu. My time was over. Dah tua2 ni nak naik rollercoaster tu rasanya dah seram sejuk. Jangan masa budak2 dulu, pantang ada ride, mesti nak naik! ...he...he...taulah sekarang ni dah tak boleh buat camtu sangat...Ingat pinggang tu...











Ni mentari petang..dah diufuk nya...waktu tu dah 6 lebih...cantek pemandangan. Batasan yang ada plastik tu apek yang jaga kebun tu tanam pokok ada. Entah ada 200o batang pokok lada. Pokok getah masih kecik2 lagi. Lagi 4-5 tahunlah kot baru boleh menoreh...masa tu harap2 harga getah dah pulih kembali..

Oklah...Doa2lah moga mentari tetap bersinar untuk hari2 mendatang...

Terimakaseh Kerana Mengunjungi TERATAK MAKLANG...Jemput Datang Lagi...

19 comments:

  1. alhamdullilah... semua dah kembali kepada keadaan sediakala... amin

    ReplyDelete
  2. Salam Mak Lang


    alhamdullilah syukur


    moga lepas ni tiada lagi berita berita yang 'mengejut'kan seperti ini lagi ...

    ReplyDelete
  3. mak lang.. syukur...

    Alhamdullillah..

    ReplyDelete
  4. Dah dapat senyum kembali, alhamdulillah. Memang tak seronok duduk berjauhan. Tapi bukan tang seronok saja yang dirisaukan ... banyak lah yang tak kena kalau berjauhan, kan MakLang? Talking thru experience, jadi weekend husband/wife buat kita rasa tak sempurna.

    ReplyDelete
  5. teman gaduh tu best sebenarnya.. bila dok jauh takde sape nak bertekak. sunyi betul.. kalau dekat, best je kan.. sebab sometimes gaduh2 mesra ni boleh rapatkan lagi hubungan.. :)

    Alhamdulillah maklang dah ceria semula.. neeza tumpang happy sama untuk maklang.

    ReplyDelete
  6. see, I told you everything will be fine :)

    ReplyDelete
  7. mendung berlalu
    hujan pun berhenti
    menanam bahagia antara lorong-lorong
    di perbatasan ladang getah
    kembang lah senyum jadi tawa bahagia
    semarak bunga RE
    yang menyala
    penuh kasih
    serta redha
    memanjat syukur
    padaNya

    ReplyDelete
  8. salam,

    Ingat lagu Raihan "senyum " , maklang sure tengah senyum lagi ni :)

    tulip purple dalam gambar last tu cantik, nak yang macam tu lah tapi background krim ye , pandai mengorder, kelas tak nak masuk sebab nanti tension sebab memang tak tahan lihat jarum terus tension..hehehe.

    ReplyDelete
  9. haaa.. Alhamdulillah, Alhamdulillah... sabar itu separuh dari iman..

    RE tu kita ada projek tau.. nak challenge maklang ni.. projek mega ni tau.. jgn terkejut.. ha ha hi hi hu hu..

    ReplyDelete
  10. Zino:

    Syukur...doa kami deperkenankanNya...Amin...

    PB:

    Mintak2 begitulah hendaknya...

    ReplyDelete
  11. zar:

    Syukur...

    QOTH:

    Memang...kalau berjauhan memang rasa lain kan..kalau depan mata pun bukan setiap masa berbual aje...asal ada depan mata sudah...senang hati ...anak2 pun senang nak kontrol!

    ReplyDelete
  12. Neeza:

    Teman gaduh tu yang best..lepas tu lebih mesra nanti..he..he..

    MR:

    Betullah you...terer betul MR teka...he..he...sib baik betul!

    ReplyDelete
  13. Cik Milah...

    alamak tak reti pulak nak membalasnya...he..he..thanks anyway for the sajak! bagus cikmilah ni...


    Rina:

    Maklang kalau tengok jarum...naik syekh you...seronok...sampai leka menjahit, masa tarik jarum jauh2 sampai tercucuk kat lengan cik abang...tak sedar dia dekat sebelah kita...terokkan I!

    Mulan:

    Projek RE..RE jugak...projek langsir kita tu jangan lupa!

    ReplyDelete
  14. best jugak ada hobby ni..bley release tension kan?sy kalu tension mengemassss je kejenya..abih buku pun susun ikut alphabetical order..

    semoga semuanya dipermudahkan utk mak lang yer..

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah maklang semua nya dah beres dan dah bolih senyum..bila baca asyik banjir aje risau juga apa lah agak nya peroblem kali ni...nak tel saya jauh di US bab tun tinggalkan msg di facebook.

    ReplyDelete
  16. Salams Mak Lang,

    Dah lama tak jenguk blog Mak Lang. Terkejut jugak baca entry Pak Lang nak kena pindah tu. Alhamdulillah Pak Lang tak jadi pindah KL dan Mak Lang dah ok. Harapnya Mak Lang ceria selalu. Kami sihat alhamdulillah. Suka tengok design Mak Lang, especially yang warna aubergine tu. Keep on sewing!

    ReplyDelete
  17. semoga maklang kembali ceria..

    i knew how it feels bila dpt news mcm tu..mcm2 ada dlm kepala otak kita..we all pun almost terjebak dlm situasi mcm ni..

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum mak lang..alhamdulillah..mak lang nanti ada rezeki..saya pun nak belajar ribbon tu la...lama dah tinggalkannya

    ReplyDelete

komen-komen anda dialu-alukan...